BLOG

GenesisZaujali Vás niekedy obrázky jedální v magazínoch či časopisoch? Ako je možné, že vyzerajú tak skvele, elegantne, jemne, prípadne luxusne? V prvom rade je to o výbere samotného stola. Všimli ste si na tých nádherných fotkách, čo všetko sa tam zmestí? Jedným z kritérií je šírka stola a tá by mala byť minimálne 90 cm, ideálne až meter. Vtedy sa vám medzi oproti sediacich hostí podarí dať nielen taniere, poháre a príbory, ale aj rôzne servírovacie misy, vázy, svietniky a iné doplnky. A práve tieto doplnky vytvoria Tú pravú atmosféru.

   Keď nás čaká oslava, nerozmýšľame len nad skvelými receptami, ale i nad tým, ako prestrieme stôl a čo všetko naňho umiestnime. Práve prestretým stolom dávate hosťom najavo, v akom duchu sa bude niesť  stolovanie. Či bude formálne alebo uvoľnené, koľko hostí sa zúčastní, či koľko chodov bude mať vaše menu. Prestretý stôl má vypovedať o tom, čo sa bude podávať.

čajová súprava  Podľa prestretého stola hostia vnímajú vašu osobnosť. Ukazujete, či vám záleží na každom detaile, alebo sa držíte hesla „menej je viac“. Vidia, aký štýl a farby sa vám páčia. Aj ako vám záleží na oslave. Samozrejme, každé stretnutie si vyžaduje inú prípravu a je rozdiel, či si idete posedieť s rodinou či s priateľmi, alebo chystáte večeru pre významných hostí.

   Ak však chcete stolovať elegantne, držte sa pravidla „troch farieb“, presne ako s oblečením. Dve výraznejšie farby a jedna, ktorá podtrhne tie dve výrazné. Pre každú príležitosť inak prestrieme stôl a vyzdobíme ho inými doplnkami. Práve tie dotvárajú tú správnu atmosféru, a tak si ich podrobne prejdeme, aby aj vaše stolovanie bolo nezabudnuteľné.

dochucovaci setDoplnky vyberáme podľa jedálenskej súpravy, ktorá je dominantná. Dnes je úžasný výber. Na každú príležitosť by sme mohli mať inú. Súprava môže byť keramická, kameninová, či dokonca zo skla, ale absolútne perfektnou voľbou je porcelán. Či už biely alebo farebný, rozhodujúca je kvalita.

   Porcelán môže byť biely či zdobený farbou, platinou, zlatým zdobením alebo lepeným dekórom. Práve lepené vzory sú dnes najpreferovanejšie. Dizajnéri vytvoria konkrétny vzor, maličký, či cez celý tanier. Ten potom namaľujú a prenesú na nálepky. Tie počas výroby nalepia a zalejú glazúrou. Takýto tanier je potom možné umývať v umývačke riadu a používať v mikrovlnnej rúre.             

   Prišlo Vám veľa ľudí a nemáte rovnaký porcelán príbory či poháre? Nevadí, môžete ich na stôl prestrieť striedavo. Dôležité je, aby dvaja oproti sebe sediaci hostia mali prestreté tie isté taniere. Výsledný dojem bude perfektný .

nerezový príborPríbor je ďalšia neoddeliteľná súčasť stolovania a dopĺňa jedálenskú súpravu. Príborové súpravy mávame doma väčšinou dve. Máme príbor na každodenné používanie a potom Ten príbor na výnimočné príležitosti. A ani tu sa fantázii medze nekladú. Môžete si vybrať medzi príbormi nerezovými, postriebrenými, striebornými či zlatými. Moderné sú príbory z farebných kovov alebo príbory z drevenými rukoväťami. Spoločnosti oslovujú známych dizajnérov, ktorí navrhujú nevšedné kúsky. Dôležite je, aby príbor ladil s jedálenskou súpravou. Dokonca aj nadčasový porcelán od babičky je možné doplniť súčasným dizajnovým príborom. Trendom sú totiž jemné línie a tými dokážete pozdvihnúť akúkoľvek jedálenskú súpravu. Malá pikoška k príborom: vedeli ste, že lyžica má byť okrúhla, aby ste ju nevedeli dať poriadne do úst? To preto, lebo pri správnom stolovaní sa má polievka do úst vylievať.

pohare na vino  Na prestretý stôl patria samozrejme aj poháre. Či už sklenené alebo krištáľové. Na pohároch je dôležitá stopka, čím sú vyššie, tým elegantnejšie pôsobí celý stôl. Nemáte tie isté malé aj veľké vínové poháre? Tak použite len jedny a poháre na vodu už môžu byť zase iné. V prípade, že je posedenie menej formálne, môžu byť aj celofarebné. Pokiaľ máte zaujímavé dizajnové poháre, už k nim iné nekombinujte, nechajte ich vyniknúť.

  Zaujímavým doplnkom je obrus, pri ktorom je mnoho zástancov pre aj proti. Keďže dnes máte možnosť si kúpiť stôl s úžasným vzhľadom, tak prečo ho zakrývať? Nemusíte ho zakryť celý, ale akýkoľvek kus látky celé stolovanie zjemní. Videli ste v obchode nádherný kus látky, ale zároveň nechcete zakryť obrusstôl? Tak si z nej dajte ušiť štólu. Štóla neznamená šifón, aj keď sa to nechtiac v našich končinách automaticky spája. Štólu môžete použiť cez stred stola, krásne visiacu po oboch stranách, alebo ako tzv. kuvertové pásy, ktoré sú prestreté vždy oproti sediacim. V tomto prípade, ak je látka mnohofarebná a stále by ste chceli dbať na eleganciu, tak je dôležité, aby bol porcelán biely, poháre bez vzoru a príbory s čistými líniami. Obrúsky pri mnohofarebnom obruse používame vždy v tej najvýraznejšej farbe obrusu. Ak je na obruse viac výrazných farieb, máte možnosť výberu. Obrúsky pri jednoduchších farbách volíme tak isto k obrusu, ale už môžu byť vzorované, vyšívané či výrazne obrúbené. Krásnym dizajnovým doplnkom sú prstene, či obrúčky na obrúsky. Môžu byť jednoduché vzorom, materiálom či farbou, ale zároveň to môžu byť priam malé šperky, ktoré podtrhnú celé prestieranie. V každom lepšom obchode, ktorý má sortiment k stolovaniu, vám ponúkne rôzne obrúčky na obrúsky. Prípadne si ich môžete vyrobiť sami doma. Na materiáli nezáleží.

   Neodmysliteľným doplnkom sú kvety. Na žiadnom stole kvety nesmú chýbať. Tie však nesmú byť vo výške tváre, aby nebránili v konverzácii. Či už budete mať na stole zaujímavú ikebanu, alebo vysoké vázy nad hlavami stolujúcich, vždy musia byť doplnkom k tej atmosfére, ktorú chcete vytvoriť. K oficiálnej večeri sa skôr hodí nízka váza či ikebana, ako romantická záplava kvetín. Pokiaľ ako hostitelia dostanete kvety, nedávajte ich priamo na stôl, ale vždy čo najbližšie stolovania, aby bolo na ne vidieť. Takto darca uvidí, že sa tešíte z jeho daru a zároveň nenarušíte vaše vytvorené dielo.  

krištáľová váza DaisyS dekoráciou váz sa dá skvele vyhrať. Nemusíte mať na stole bohaté kytice. Stačí, ak použijete vázu s čistými líniami. Môžete do nej poukladať napríklad na kolieska nakrájané ovocie, zaliať ho vodou a do toho vložiť zopár kvetov. Alebo kvety len vložte do vázy tak, aby boli celé vo váze a zalejte ich vodou. Môžete k nim pridať len čisto hlavičku kvetov bez stoniek a niektoré nechajte plávať na vrchu. Popustite uzdu svojej fantázii.

   Pekným a častým doplnkom bývajú svietniky. Sviečky je možné farebne zladiť k prestieraniu. Ideálny svietnik je zo striebra alebo z nerezu, ktorý ladí s príborom. Alebo z číreho skla či krištáľu, ktorý zase pasuje k pohárom. Vyvarujte sa rôznym farebným svietnikom a podstavcom. Tie skôr pôsobia rušivým dojmom. Ak farebné, tak sviečka, nie svietnik. Svietnik by tak isto nemal svietnikybrániť hosťom vo výhľade a tiež ho môžeme prípadne položiť do blízkosti stola. No v tomto prípade sa odporúča použiť veľký alebo výrazný svietnik, aby vynikol. Dnes je viacero dizajnérov, ktorí tvoria dekoratívne a zároveň funkčné doplnky z nerezu či skla a svietniky sú jedným z doplnkov, ktoré zanechávajú výraznú pečať. A práve tie väčšinou doslova kraľujú nad stolom.

   Dozdobiť prestretý stôl vieme aj s malými detailmi, ako sú napríklad soľnička s koreničkou, či dochucovací set s olejničkou a octovničkou. Nakoniec aj menovka nemusí byť len fádna a oznamujúca, ale aj výrazná a pozývajúca.

čajová súprava  V prípade posedenia pri dezertoch, je možné popustiť uzdu svojej fantázii. Kávové aj čajové súpravy, tak isto ideálne z porcelánu, sú na výber v rôznych farbách a dizajnoch. A tu sa naplno môže prezentovať váš vkus. Máte radi doplnky farebné, výrazné, alebo biele? Biela s plastickým vzorom v romantickom štýle, alebo naopak jemný biely tenučký porcelán? V prípade tohto stolovania sú doplnkami aj rôzne etažéry jedno či až štvorposchodové, ďalej cukorničky, čajníky, ale aj rôzne tácky a podnosy. Dizajnéri sa vedia vyblázniť aj pri miskách, servírovacích tanieroch či podnosoch. Vedia to byť naozaj krásne kúsky. Môžeme na naservírovať rôzne pochutiny alebo ovocie. Dizajnérsky doplnok okamžite zaujme.

rose & tulipani S rôznymi doplnkami sa môžete vyhrať aj pri stolovaní na terase, pri garden party, dokonca aj pri pikniku. Pekne vyzerá prútený košík na pečivo prekrytý obrúskom, drôtené misy na ovocie, môžete pridať aj držiak na servítky. Večer kahany a svietniky môžete doplniť rôznymi vonnými lampášikmi v blízkosti stola, ktoré spríjemnia atmosféru. Ak do nich nalejete vôňu odháňajúcu dotieravý hmyz, nahradia vonné tyčinky, ktoré zanechávajú nechcený popol.

   Ešte jedna drobnosť k stolovaniu. Ak nakombinujete farby žltú, červenú a hnedú, vaši hostia určite nič nenechajú na tanieri. Vedci prišli na to, že práve táto kombinácia provokuje k jedlu a využívajú to aj dizajnéri reštaurácií.

1 MYŠLIENOK O “Ako správne prestrieť stôl”

od Ivka Damankošova

Dobrý deň, je možné pozhanať túto jedálenskú súpravu Genesis ? Ďakujem za odpoveď ;)