BLOG

     V tomto článku si prejdeme základné stolovacie zvyky v rôznych kultúrach. Tu si ich len rýchlo prebehneme, ale postupne sa im budeme venovať podrobnejšie.


ÁZIA

Po celej Ázii môžete očakávať, že budete jesť paličkami. Ak je to možné, použite ich. Keď viete, že sa chystáte do Ázie, odporúčam vám aspoň 2 týždne intenzívne cvičiť s paličkami. Ušetríte si potom kopec starostí a budete sa pri stolovaní cítiť uvoľnenejšie.

Tu je niekoľko rád ako si s nimi poradiť:

* Požiadajte o pomoc, ak ju potrebujete. Vaši hostitelia budú pravdepodobne polichotení a radi vám pomôžu.

* Pokiaľ neviete s nimi zvládnuť zložitejšie pohyby, používajte ich ako lopatku.

* Keď nejete, môžete oprieť paličky o tanier, nikdy však nie krížom cez ryžovú misku.

* Keď jete, môžete si misku s ryžou zdvihnúť bližšie k ústam a tak ju použiť ako záchrannú sieť.

AFRIKA

Afrika je tak obrovská, rozmanitá a zložitá, že je ťažko napísať niečo o spoločnom stolovaní na tomto kontinente. Existuje však niekoľko spoločných vecí, ktoré môžeme vyzdvihnúť.

Afričania sú známi štedrosťou a tým, že berú spoločné stolovanie ako udalosť a pôžitok. V Afrike budete ohromení veľkorysosťou svojho hostiteľa. Hosť je na hostine vždy najdôležitejšou osobou a hostitelia dávajú dôraz na to, aby sa cítil najlepšie a mal najlepšie jedlo zo stola. V mnohých afrických krajinách sa stoluje rukami a príbor sa v domácnosti ani nenachádza. Nezabudnite, že v moslimských krajinách sa nikdy neje ľavou rukou. Vždy sledujte svojho hostiteľa a vyhnete sa akémukoľvek faux-pas.

STREDNÝ VÝCHOD

Arabi sú známi pre ich pohostinnosť a ich stravovanie, ktoré často začínajú oveľa neskôr ako u nás. Bežné stolovanie sa skladá z niekoľkých chodov, takže si vždy treba spraviť čas. Alkohol je v moslimských krajinách čoraz bežnejší, ale moslimovia nemajú piť, takže v rámci slušnosti si nikdy alkohol nepýtajte. Dokonca aj keď sa ocitnete v spoločnosti, kde sa podáva alkohol, stále platí, že opilstvo je neprípustné. Ak čokoľvek budete jesť prstami, vždy použite len pravú ruku. Izraelské jedlo je najviac ovplyvnené Európou, takže stravovacie návyky sú veľmi podobné našim.

STREDNÁ A JUŽNÁ AMERIKA

Pracovné obedy sú bežne v celej Amerike dlhé, trvajú aj dve hodiny. Niekedy sú dokonca až do 16-tej. Večera je veľmi spoločenskou udalosťou a začína veľmi neskoro. Nie je nezvyčajné, keď začína medzi 22 – 23.00. Spoločným všeobecným pravidlom je, že počas stolovania máme ruky pod stolom a jedlo s pitím sa dáva len pravou rukou.

SEVERNÁ AMERIKA

Majú podobný štýl stolovania ako európania, ale celé stolovanie neberú tak prísne ako u nás. Celá etiketa je viac uvoľnenejšia, čo má ale za následok nie vždy zrozumiteľný odkaz hostiteľa.

       Pokiaľ je vaše stretnutie v reštaurácii na inom kontinente pracovné, určite ho neberte na ľahkú váhu. Nielen obchodní partneri, ale aj potenciálni zamestnávatelia budú posudzovať vaše správanie pri stole. Preto si pred cestou zistite všetky kultúrne zvyky danej krajiny, alebo konkrétnej firmy. U nás sa spoločnému stolovaniu nedáva až taký dôraz, avšak vo väčšine krajín je práve toto dôležitá súčasť spoločenského či pracovného života.