BLOG

V predajni sa mi veľakrát stalo, že pri porcelánových tanieroch zákazník trpko poznamenal: „No jasné, vyrobené v Číne.“ Táto jeho domnienka vyšla z popisu „Fine Bone China“ na cenovke.

A toto ma priviedlo k myšlienke napísať vám, čo to vlastne Fine Bone China je. Z tejto skúsenosti ma nesmierne teší, že slovenský zákazník pozerá, odkiaľ tovar pochádza, hľadá kvalitu. A je otvorený dozvedieť sa viac.

rosenthal

Kolekcia Brillance Fleurs Sauvage od nemeckej značky Rosenthal poteší všetky vaše zmysly.

Tak poďme na to. Fine Bone China nie je pôvod tanierov (i keď samozrejme porcelán sa dováža vo veľkom aj z Číny). Ale v tomto prípade ide o kostný porcelán. V histórii sa zaviedol pre porcelán názov „čína". Bolo to v dobe, keď ho ešte v Európe nevedeli vyrábať a dovážal sa len z Číny. (O histórii porcelánu je druhý článok). Bone v angličtine znamená kosť/ kostný a Fine = jemný. Ak na spodu vášho taniera nájdete vyrazené Fine Bone China, máte doma najkvalitnejší kostný porcelán.

essenziale

A prečo kostný? Pretože sa do porcelánovej zmesi pridáva kostná múčka – prevažne kravská. Tá porcelán zjemňuje a dodáva mu priesvitnosť. Keď dáte tanier vyrobený v tejto kvalite proti svetlu a dáte zaň ruku, vidíte ju (teda jej tieň). Pri klasickom porceláne ruka proste zmizne za tanierom.

Tento porcelán sa rozlišuje podľa množstva pridanej kostnej múčky. Pridáva sa od 30% do 50% podielu. Môžete sa stretnúť s porcelánom: Bone China, New Bone China, Fine Bone China. Čím viac kravskej múčky zmes obsahuje, tým je porcelán kvalitnejší. Fine Bone China je teda najkvalitnejší.

Ako som spomínala, vyznačuje sa priehľadnosťou. Ďalšia jeho prednosť je žiarivá belosť, ľahkosť. Je jemný ale zároveň pevný.

Kostný porcelán prechádza dvomi procesmi vypaľovania. Pri prvom vypaľovaní skoro až 20% praskne alebo sa zlomí, pretože tu dochádza k zmršťovaniu produktu. Druhé vypaľovanie je po nanesení glazúry. Aj kvôli tomuto procesu je tento porcelán drahší oproti klasickému.

Cena produktu v našom prípade napr. taniera teda závisí aj od procesu výroby. Ďalej sa zohľadňuje, či je tanier ručne maľovaný, prípadne zdobený zlatom, koľko kusov z kolekcie je vyrobených a či na danej kolekcii sa podieľal prestížny dizajnér. A samozrejme cena závisí aj od toho, kde sa porcelán vyrába. Veľa značiek s kvalitným porcelánom výrobu presunula do Číny, pretože ako vieme, výroba je tam lacnejšia (presne ako značkové oblečenie).

dunoon

Aby ste sa nezľakli. Klasický porcelán bez kostnej múčky, je samozrejme kvalitný. Porcelán ako taký je najlepšia voľba pri výbere obedovej sady. Pretože porcelán sa vyznačuje s najmenšou pórovosťou povrchu, vydrží každodenné umývanie v umývačke či zohrievanie v mikrovlnke (pokiaľ nemá zvláštnu úpravu).

Tak, keď si pôjdete kupovať obedovú, kávovú alebo čajovú sadu, budete aspoň trochu zorientovaní.

Ak máte otázky, pokojne mi napíšte do komentára pod článkom. Prípadne napíšte, čo by vás ešte zaujímalo.